Ne oldu kelebeklere?

Hep arıların yok olmasından söz ediliyordu.  Şimdi de kelebek soykırımı geldi gündeme.  Anlaşıldığına göre Avrupa’da son yirmi yıl içinde kelebek nüfusu yarı yarıya azalmış.  Bunu söyleyen Avrupa Çevre Ajansı (EEA).  Kurumun 23 Temmuzda yayımladığı rapor alarm zilini çalıyor.  Bu rapor on yıl boyunca sürdürülmüş bir araştırmanın sonucu.  Çalışma 19 ülkede yaşayan 17 kelebek türünü izlemiş.

KELEBEK

Çalışma saptamış ki, bu türlerden yarısının nüfusu ciddi olarak azalıyor.  Hele içlerinden biri neredeyse yok oluyor.  O kadar ki, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) bunlardan bazılarını yok olma tehlikesi içindeki yaratıkları gösteren Kırmızı Listesi’ne almış durumda.

Bu gelişmenin kaynağında ne var?  Arı soykırımı için geçerli olan nedenlerin çoğu.  Her kelebek türünün kendine özgü bir ortamı var.  Belirli bir bitki çeşidine bağlı yaşıyorlar.  Besinlerini o bitkiden elde ediyorlar.  Bir yöreden o bitki yok olursa kelebek beslenemez oluyor, çoğalamıyor ve ölüp gidiyor.  Tabii, yoğun endüstriyel tarımın ve aşırı ilaçlamanın önemli etkileri var.  Ayrıca kentleşme ve benzeri arazi kullanımındaki değişimler de rol oynuyor.  Bu yüzden çoğu kelebek yol kenarlarında ya da kentlerin parklarında bulabildiği yiyeceklerle yetiniyor.

Unutmamak gerekiyor ki, kelebekler de, arılar gibi, çiçektozu taşıyarak bitkilerin döllenmesine yardımcı oluyorlar.  Bu düşünceden hareketle, Avrupa Birliği uyguladığı tarım politikasında ekosistemleri kollayıp koruyacak önlemler getirmeye çalışıyor.  Ancak şimdiye kadar önerilen yaklaşımlar fazla etkili olmadı.  Kelebek soykırımı sürüp gidiyor.

Atila Alpöge /  Yararlanılan kaynak:  Olivier Mary, Le Monde, 25.7.2013

Bu yazı Doğal kaynaklar, Ekoloji Politikası, Genel Konular, Tarım içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

4 Responses to Ne oldu kelebeklere?

  1. Geri bildirim: Kelbekler´de yok olma ile karsi karsiya… | M. ALİ YAŞAR´IN ÇEVRECİ SAYFASI

  2. sguz21 dedi ki:

    Reblogged this on sguz21/TÜRKİYE/İstanbul.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.