“Beş” porsiyon bile iyi, ama “on” olursa çok daha iyi

Bu yazı akıllı beslenme üzerine.  Ağzına durmadan abur cubur atmakla ilgili değil.  Daha doğrusu, dolu dolu doğal beslenmeyi selamlayan bilimsel bir çalışmadan söz ediyoruz.  Pek uygulamadığımız, uygulamaya kalksak zorlanacağımız bir rejimden.  Ama sağlıklı yaşayayım diyorsak, uzun süre ayakta kalayım istiyorsak, uygulamamız gereken bir beslenme tarzından.  Üstelik doğanın kendiliğinden ve cömertçe sunduğu nimetlere dayalı bir beslenmeden.

Evet, önümüzde kapsamlı bir bilimsel çalışma var.  Hem de çok saygın bir kurumun imzasını taşıyor: Imperial College London.  Orada, Kamu Sağlığı Okulunda yürütülmüş bu çalışma.  Kaynağında aşağı yukarı 2 milyon kişiyi taramış 95 ayrı araştırma var.  Bu incelemeler 43.000 kalp hastalığını, 47.000 kalp krizini, 81.000 damar hastalığını, 112.000 kanser olayını ve 94.000 ölümü ele almış.  Imperial College’ın bunları derleyip toparlayan son raporu ise International Journal of Epidemiology’de yayımlanmış.  İki gün önce.

Çalışmadan çıkan sonucun özetinin özeti gelip sebze ve meyveye dayanıyor.  Beslenme rejimini sebze ile meyvenin üzerine kurmaya.

sebze-meyve

Bunları günde aşağı yukarı 800 gram yemeye işaret ediyor, sözü geçen çalışma.  “Bunlardan günde mutlaka 10 porsiyon yiyin” diyor.  (1 porsiyon 80 gram hesabıyla.)  Örneğin ülkemizin ortamında “Benim yediğim etler ne olacak?” diye isyan edecek kimseleri düşünmek zor değil.  Ya da “Yahu sandviçle paşa paşa besleniyordum!” diyecekleri.

Eh, bu noktada araştırmanın bazı çarpıcı bulgularını aktaralım.  Hatta son vurgusuna gönderme yapalım.  Bu çalışma diyor ki, 10 porsiyon kuralını uygularsanız, şu rahatsızlıklar şu kadar azalır:

  • Kalp rahatsızlıkları %33
  • Kalp krizi %33
  • Damar hastalıkları %28
  • Kanser %13
  • Erken ölüm %31

Bu arada not etmek gerekiyor ki, her sebze ve meyvenin yeri ve etkisi farklı.  Örneğin elma, armut, narenciye, yeşil salata, ıspanak, marul, hindiba, brokoli, lahana, karnabahar kalbi korumaya bire bir.  Fasulye, biber, havuç, turpgiller ve benzerleri ise kanser riskine direnç yaratıyor.

Akla takılacak bir soru şu olabilir: “800 grama tamam da, nasıl bir şeydir bu?” Yanıtı basit.  Örneğin aşağıdakileri bir günde yerseniz bu hedef gerçekleşiyor:

  • 1 elma
  • 1 armut
  • 1 muz
  • 2 kivi
  • 1 domates
  • 1/2 greyfurt
  • 1 bardak portakal suyu
  • 3 kaşık bezelye
  • 8 demet karnabahar
  • 2 demet brokoli

domates

“Çiğ mi olmalı, pişmiş mi?” sorusuna araştırmayı yürütenlerin verdiği yanıt basit: “Fark etmiyor!”  Öte yandan, işlenip, başka bir şeye dönüştürülüp bir kavanoza tıkıştırılmış olmalarını fazla ciddiye almamak gerekir, diyor bilginler.  “Vitaminlere, haplara da kulak asmayın!”

Atila Alpöge, Ekogazete, 24.2.2017 / Yararlanılan kaynaklar: Sarah Boseley, The Guardian, 23.2.2017 – Sarah Marsh, The Guardian, 24.2.2017

Reklamlar
Bu yazı Sağlık - Beslenme içinde yayınlandı ve olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s