Kahvenizi artık keyifle yudumlayabilirsiniz

Yakın zamanlara kadar, kahvenin kansere yol açabileceği yolunda bir kuşku vardı.  Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı bundan 15 yıl önce kahveyi ‘kanseri tetikleme olasılığı var’ diye nitelemişti.  Bu süre içinde yürütülmüş olan bine yakın bilimsel çalışma ve araştırmayı gözden geçirip irdeleyen ajans bu kuşkuyu geçenlerde ortadan kaldırdı ve kahveyi temize çıkardı.

Bununla birlikte başka bir öğe “kanser yaratması muhtemel” maddeler içine alındı:  65°C ve ötesinde içilen içecekler.  Şaşırtıcı bir gelişme.  Acaba içimizden bazılarının ağzı yanarak, neredeyse kaynarcasına içmeyi tercih ettiği çorbalar, çaylar, neskafeler bu sınırın üstündeki sıcaklıkta mı oluyor?  Ajans bu tetikleme mekanizmasının şimdilik çok iyi kavranamadığını, ama çok sıcak içeceklerin yemek borusunu kötü anlamda etkilediklerini ve kansere yol açabilecek bir ortam yarattıklarını belirtiyor.  Alkol ve sigaranın da yemek borusunda bu tür gelişmeye neden olduğunu vurgulayan ajans yemek borusu kanserinin önemli rahatsızlıklardan biri olduğuna işaret ediyor.  Anlaşılan bu tür kanser her yıl 400.000 kadar ölümle sonuçlanıyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) kansere neden olabilecek maddeleri beş grupta topluyor.  (Aşağıdaki grup adlarına tıklayıp bu maddelerin tam listesine ulaşabilirsiniz.)Grup 1:       Kanserojen maddeler.

  • Grup 2A:       Muhtemelen kanserojen maddeler.
  • Grup 2B:       Kanserojen olasılığı söz konusu olabilecek maddeler. (Kahve eskiden bu gruptaydı.)
  • Grup 3:       Elde kanserojen oldukları konusunda kanıt bulunmayan maddeler. (Kahve şimdi bu grupta.)
  • Grup 4: Kanserojen olmayan maddeler.

IARC Ekim 2015’te yayımladığı bir raporda pastırma, jambon, sosis gibi işlem görmüş etleri Grup-1’e yerleştirmişti.  Balık, tavuk eti olmayan “kırmızı eti” de Grup-2A’da göstermişti.

Ajansın kahve konusundaki son raporu ileride kamuoyuna sunulacak.  Ama bir özet şimdilik kaydıyla The Lancet Oncology dergisinde iki hafta önce yayımlandı.

Atila Alpöge, Ekogazete, 24.6.2016  /  Yararlanılan kaynak:  Paul Benkimoun, Le Monde, 17.6.2016

Reklamlar
Bu yazı Sağlık - Beslenme içinde yayınlandı ve olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

One Response to Kahvenizi artık keyifle yudumlayabilirsiniz

  1. Lale Gurman dedi ki:

    Yaşayın! Sağlıklı ve uzun yaşayın! Ve 1 gün eve buyrun birlikte içelim 😃

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s