Sandık içinde çiftçilik yapmak ister misiniz?

Sözünü ettiğimiz sandık, aslında şilep konteynırı.  Ama özelliği olan bir sandık.  Bunu yapımcısından alıyorsunuz ve uygun bir yere depoluyorsunuz.  Gelişi güzel duruyor dışından;  ama içi akıl almaz bir dünya.  Tertemiz, yepyeni.  Çok gelişmiş teknolojik bir ortam.  Burada tam koruma altında, her mevsimde tarım ürünü yetiştiriyorsunuz.  Keyfinizce.  Delice duruyor, ama gerçek.  İnanmazsanız aşağıdaki videoya göz atın.

Konteynırın dış görünüşü böyle.  Videosu için de buraya tıklayın.

KENTSEL ÇİFTLİK-01

Yapımcısı “Freight Farms” diye bir firma.  Böyle bir girişimin anlamını ve gerekçesini kavramak için gelin bir genç adamın öyküsüne göz atalım.

ABD’nin doğu kıyısında, Cambridge’teyiz.  Harvard ile MIT Üniversitelerinin arasındaki bir yerde.  Sözünü ettiğimiz genç adam 2008’de, orada bir “fastfood” yeri açmış.  Ama sıradan bir yer olmasın istemiş.  “Sunduklarım mutlaka doğal kaynaklı olacak!” demiş.  Ama bakmış ki, doğal diye önüne getirilen yeşillikler hiç de ekolojik değil.  Gerçek doğal ürünleri çok uzaklardan getirtmesi gerek.  Bu yüzden pahalıya mal olacak.

Düşün, taşın, çareyi bulmuş.  Freight Farms’dan bir konteynır ayarlamış;  bunu lokantasının arkasındaki boşluğa yerleştirmiş.  Şimdi istediği her türlü yeşilliği her mevsim üretiyor:  marul, salatalık, roka, maydanoz, nane, yemeğe konulan her türlü ot…

KENTSEL ÇİFTLİK-02

Sistem şöyle çalışıyor:  Konteynır sulama yapıyor, ışık veriyor bitkilere ve ısıyı kontrol ediyor.  Ancak bunlar kullananın uzaktan (elektronik olarak) kontrolü altında.  Sistem ayrıca ana firmaya da bağlı.  Freight Farms aboneleriyle elektronik ilişki halinde.  Yeşilliğin cinsine göre su ve ısı düzeyleri ve elde edilen sonuçlar sürekli paylaşılıyor.  Bir abonenin olumlu deneyimi ötekilerle paylaşılıyor.  Başka bir deyişle sistem birleşik, bütünleşik bir nitelik taşıyor ve sürekli bir araştırma anlayışıyla yürüyor.

Sistemin su ve elektrik kullanımı çok düşük.  Örneğin bir günlük sulamada bir kişinin duş yaparken bir seferde harcadığı kadar su gidiyor.  Elektrik kullanımı da çok makul.

Firmanın bu girişimi damlarda kurulmuş ekolojik sebze, meyve, çiçek bahçeleriyle uğraşılırken başlamış.  Bakmışlar ki, damda tarım yapmak bir hayli uzmanlık gerektiriyor.  Ayrıca bu, gideri yüksek bir çaba.  Çiftçiliği damlardan yere indirmenin ve üretimi kapalı bir alanda kontrol altında yapmanın daha akılcı olduğunu düşünmüşler.  Başarılı da olmuşlar.  Bu yeni girişim hızla yayılıyor.

KENTSEL ÇİFTLİK-04

Aynı / benzeri konuda bazı eski Ekogazete yazıları:  Tarım kentlere yerleşmeye başladı.  31.7.2015  –  Şimdi sıra düşey tarımda.  7.2.2015

Atila Alpöge, Ekogazete,  13.2.2016  /  Kaynak:  Natasha Geiling, ThinkProgress, 4.2.2016.  [Bu yazıya bloğunuzda ya da sitenizde yer vermek istiyorsanız, yandaki bilgileri de (yazarı ve kaynakları) oldukları gibi taşımayı lütfen unutmayın.]

 

Reklamlar
Bu yazı Sağlık - Beslenme, Tarım içinde yayınlandı ve olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s