İneklerin gazı bilimsel gündemde

Bu başlığı tuhaf, hatta uygunsuz bulup ayıplayabilirsiniz. Ekogazete’ye yakışmadığını düşünebilirsiniz. Çünkü yazı ineklerin, bir ölçüde de çiftlik hayvanlarının yellenmesinden söz ediyor. Ne var ki, konu bilim dünyasının ısrarla incelediği bir olgu. Nedeni ise hayli ciddi. Bunlar ot yiyor ve yediklerini mayalanma yoluyla sindiriyor. Sonuçta hayvan, midesinde oluşan yoğun metan gazını geğirme ve yellenme yoluyla boşaltıyor.

E, ne yapalım diyeceksiniz. İyi güzel de metan sera gazlarından biri. Ve iklimi etkileme gücü CO2’nin 25 katı. Mevcut bilimsel verilere göre toplam sera gazı salımının %24’ü tarımdan geliyor; bunun %39’u da çiftlik hayvanlarının yellenmesinden kaynaklanıyor. Özetlersek, inekler dünya sera gazı üretiminin %9’unu sağlamaktalar. Böyle olduğu için de bilim dünyası yellenme olayını inceleme masasına koymuş durumda.

İNEK-1Bu çizgide ABD’de yapılmış bir araştırmanın raporu Amerikan Bilimler Akademisi’nin dergisinde (PNAS’de) geçen hafta yayımlandı. Araştırmacılar “3-nitrooxypropanol” (3-NOP) adını verdikleri bir kimyasal, bir molekül geliştirmişler. Bu, işkembedeki bakterileri etkileyip metan oluşumunu frenleyip azaltıyor. Azalmanın %30’a vardığı görülmüş. Bilginler araştırmayı kapsamlı biçimde kontrol altında tuttuklarını söylüyorlar. Örneğin, ineğin ürettiği sütte bu kimyasalın hiçbir etkisi olmuyormuş.

Öte yandan bazı bilginler bu yaklaşım hakkında biraz kuşkulu. “Kimyasal… süt… Kamuoyu bu tür bir müdahaleyi nasıl karşılar, bilemiyoruz.” diyorlar. Acaba tüketiciler ‘süte ilaç karıştırmışlar’ diye isyan mı eder? Bazıları keten ile kolzanın da metanı azaltabileceğini ileri sürüyor. Bir çiftçi ise, keteni uzun zamandan beri kullandığını, ama bunun maliyetinin çok yüksek olduğunu söylüyor. “Böyle zamanlarda ineklerime havyar yediriyormuşum gibime geliyor!” diyor.

Atila Alpöge, Ekogazete, 22.8.2015 / Kaynak: Nathalie Picard, Le Monde, 14.8.2015. [Bu yazıya bloğunuzda ya da sitenizde yer vermek istiyorsanız, yandaki bilgileri de (yazarı ve kaynağı) oldukları gibi taşımayı lütfen unutmayın.]

 

Reklamlar
Bu yazı Tarım içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

3 Responses to İneklerin gazı bilimsel gündemde

  1. Hüda ELHÜSEYNİ dedi ki:

    Yeryüzünde yaşayan insan sayısı ineklerden daha çok ve gazları da … ! Ineklerin gazlarını bahane edip kimyasalları canlılara paraları da ceplerine , banka hesaplarına yoğunkaştırscsklar gene ; amaç bu aslında ! Doğayı kendi haline bıraksınlar o kendini dengeler . Hayvanların çıkardıkları gazla uğraşacaklarına sattıkları vs ürettikleri silahların ve nükleer araştırmaların , uzaya gönderdiklerinin vs çıkardıklarıyla , uygarlık adına yaptıkları cinayetlerle bakıp dünyayı ne hale getirdiklerine baksınlar ! … Dünya yetmedi uzayı bile kirletdiler !!! Medeniyet dediğin ; tek dişi kalmış canavarlar !!!!

  2. Mete Akalın dedi ki:

    Çözüm basit: İnekler fasulye, turp vb gaz yapıcı sebze yetiştirilen yerlerden uzak tutulmalı.. 3:)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s