Gittiğiniz lokantanın mutfağı ne kadar temiz?

Lokantanın sunduğu yemekleri beğendiniz. Tatları damağınızda kaldı. Öyle ki, burayı tanıdıklarınıza da önerdiniz. İyi de, acaba bunlar nasıl bir ortamda pişiyor? Mutfak ne kadar temiz? Bakteriler de yer alıyor mu tabağınızda? Nitekim kimi zaman ev dışındaki bir yemekten sonra nedenini çözemediğiniz sıkıntılar başlıyor karnınızda. Bu durumun kaynağı kuşkusuz lokantanın mutfağı. Bir de kullanılan malzemenin niteliği.

LOKANTA MUTFAĞI

İnternette sayısız site var. Bunlara girdiğinizde oteller ve lokantalar hakkında müşterilerin yaptığı yorumları görüyorsunuz. İyi diyorlar, kötü diyorlar. Gözledikleri bir ayrıntıyı eleştiriyorlar ya da övüyorlar. Siteler sorumluluk taşımıyor; yalnızca gelen yorumlara yer veriyor. Bu arada otel ve lokanta işleticilerinin dostlarının imzasıyla kendilerine övgü gönderdikleri de oluyor. Bazıları da rakipleri hakkında kötüleme yazdırıyorlar.

Bunlar çoğunlukla gelişi güzel tepkiler. İncelemeye, somut verilere dayanmayan yargılar. Hele lokantalarda, işin kalbi, beyni, ciğeri olan mutfağın içyüzünü yansıtamayan görüşler.

Fransız Tarım Bakanlığı bir uygulama başlatmış. Çıkış noktası tarımın, beslenmenin ve ormanların geleceğini korumayı hedefleyen yasa. Bu çerçeve içinde lokanta sisteminin daha kaliteli, daha sağlıklı, daha çevresel endişe taşıyarak işlemesi isteniyor.

Bakanlığın elemanları lokanta mutfaklarını yıllardan beri kontrol etmekteymişler. Her seferinde değerlendirme raporu yazıyor, uyarı yapıyor, ceza kesiyorlarmış. Adı geçen uygulama ise müfettişlerin vardıkları yargıyı kamuoyuna açıyor, yazılmış raporların sonuçlarını belli bir sistematik içinde internete yerleştiriyor.

Uygulama 1 Temmuz’dan beri, şimdilik kaydıyla, yalnızca Paris ve Avignon için yürütülüyor. Bir deneme olarak. Yıl sonunda Fransa’daki bütün lokantaları kapsamına alacak. Böylece 2016’da meraklısı gitmeyi düşündüğü lokantanın durumuna göz atabilecek.

Aşağıdaki adreslere tıklayınca bir haritayla karşılaşıyorsunuz. Bunda çeşitli lokantaları temsil eden simgeler var. Bunların üzerine gidince bir tablo açılıyor. Tabloda lokantanın mutfağının durumu özet olarak veriliyor: “iyileştirme ister” – “orta karar” – “iyi”.

Fransızca haritalar.  İngilizce haritalar.

Haritalarda son üç ay içinde yapılmış teftişlerin sonuçları var. Bu yüzden lokantaların tamamı görülmüyor. Örneğin Paris haritasında yalnızca 866 lokanta yer alıyor. Şimdilik. Bu arada meraklıları bir tarama yapmışlar ve Asya kökenli lokantaların yarısında mutfak sağlığının iyi olmadığını görmüşler.

Atila Alpöge, Ekogazete, 18.7.2015 / Kaynak: Le Monde, günlük haber özetleri, 9.7.2015. [Bu yazıya bloğunuzda ya da sitenizde yer vermek istiyorsanız, yandaki bilgileri de (yazarı ve kaynağı) oldukları gibi taşımayı lütfen unutmayın.]

 

 

 

Reklamlar
Bu yazı Sağlık - Beslenme içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s