Otelinizin yeşil etiketi var mı?

Yazın sıcağında güneye kaçtınız.  Bol bol denize giriyorsunuz.  Peki, gecelediğiniz otel çevre dostu mu?  Evet, oteller de artık çevreci oldu.  Bu düzen 1994’te Danimarka’da başladı, zamanla yayıldı.  Şimdi 41 ülkedeki 2100 otelin “Yeşil Anahtarı” var.  Anahtarlı otellerin belli kurallara uyması gerekiyor.  Uluslararası bir kuruluş 29 ölçütün ışığında bu etiketi veriyor.  Türkiye’de 19 otel etiket sahibi.

Ülkemizdeki etiketli otelleri sergileyip adlarını vermeden önce konuyu biraz açalım.  Bu alana düzen getiren kuruluşun adı “Green Key”.  Girişimin amaçları basit:  turizm alanındaki firmalarda çevre bilincini geliştirmek, ekolojik nitelikli yönetim ve uygulama yöntemlerini yaygınlaştırmak, böylece kaynak ve enerji kullanımını olabilecek en düşük düzeye indirmek.  Kısacası, iklim değişimi endişelerine turizm alanında yapıcı katkıda bulunmak.

Yeşil etiketli olmanın gündemindeki maddeler hayli kalabalık.  Suyu, enerjiyi, atıkları ve kimyasalları nasıl kullanıyorsunuz?  Personeliniz çevre konusunda bilinçli mi?  Açık alanlarınıza çevreci olarak sahip çıkıyor musunuz?  Sunduğunuz yiyecek ve içeceklerdeki tavrınız?  Müşterilerinizi çevre bilincine davet ediyor musunuz?  [Ne gibi ölçütlerin söz konusu olduğunu, değerlendirme düzeninin nelere dayandığını merak ettiyseniz Green Key sitesinde dolaşabilirsiniz.]

“Aman, şimdi kime ne!  Millet bizim otele kafa dinlemeye geliyor!” mu diyorsunuz?  Ama çevreci olarak davranırsanız otel sahibi olarak iki türlü çıkarınız var.  Biri, maliyetleriniz düşüyor.  (Yani kârınız artıyor.)  İkincisi, özellikle Avrupalı turistler bu tür uygulaması olan yerleri giderek tercih ediyorlar.  Biliniyor ki, bu eğilim giderek artacak.  (Yani, yeni bir pazarlama aracı kazanıyorsunuz ve daha seçkin bir müşteri buluyorsunuz otelinizde.  Özellikle gelecek yıllara dönük olarak.)

Gelin şöyle düşünelim, ufak bir örnek vererek.  İçimizden kim kendi evinde her gün çarşaf değiştiriyor?  Her gün eskisini kirli sepetine atıp yeni bir havlu asıyor?  Ve bunları her gün tekrar tekrar yıkıyor?  Söylenen o ki, “kaliteli, yüksek yıldızlı otellerde böyle yapmak gerekir”.  Böylesine çarpık bir düşünce olabilir mi?  Her gün çarşaf ve havlu yıkama zorunluluğunu getiren ve durmadan su tüketen bir uygulamaya insanlık ne ölçüde katlanabilir?  [Bu alanda giderek artan bilinci Ekogazete iki yıl önceki bir yazısında yeterince vurgulamıştı.  Bu eski yazı önemli ipuçları veriyordu.]

Ülkemizde, 2012 itibariyle, 19 otel ‘Yeşil Anahtar’ etiketini taşıyor.  (Aşağıdaki listeyle haksızlık yapmayalım;  mümkündür ki, içinde olduğumuz yılda bu sayı artmıştır.)  Liste şöyle:

  • Ankara – Radisson Blu Hotel, Sheraton, Lugal A Luxury
  • Antalya – Güral Premier (Tekirova), İberotel Palm Garden, Mirador, Club Mega Saray (Belek), Sueno Golf (Belek), Sueno Beach (Side)
  • Balıkesir – Ortunç (Cunda)
  • İstanbul – Radisson Blu Bosphorus, Radisson Blu Airport, Radisson Blu İstanbul Asia, Le Meridien
  • İzmir – Radisson Blu Resort Spa
  • Mersin – Olbios Marine Resort (Kumkuyu), Intermot Boğsak (Silifke)
  • Muğla – Voyage (Torba), Hilton Bodrum (Türkbükü)

Bir de başka ülkelerdeki ‘yeşil etiketli’ otellerin sayılarına bakalım:  Yunanistan – 136,  Portekiz – 25,  Fransa – 267,  Hollanda – 307, Danimarka – 88.

Fas da önemli bir atılım gerçekleştirdi.  Bir yılda 22 otelden 57’e yükseldi.

Atila Alpöge /  Yararlanılan kaynaklar:  Green Key  –  Aufait, 6.8.2013

Reklamlar
Bu yazı Ekoloji Politikası, Genel Konular içinde yayınlandı ve olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

One Response to Otelinizin yeşil etiketi var mı?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s