Dünya buğday piyasasını sarsan skandal

Amerika’da, Oregon’da büyük bir çiftlikte, ekilmemesi gereken bir tür GDO’lu buğday yetiştiği anlaşıldı.  Resmi açıklama 29 Mayıs’ta yapıldı.  Bunun duyulması üzerine Japonya 25.000 tonluk buğday alımı kontratını iptal etti.  Bu buğdayın büyük alımcılarından olan Avrupa Birliği açıklama istedi.  Kullanılmış olan türün üreticisi olan Monsanto telaşlanarak araştırma başlattı.  Dünya buğday piyasası allak bullak.  Bunun öyküsü şöyle:

Amerikan yönetiminin adını şu anda gizli tuttuğu çiftliğin sahibi günün birinde yetiştirdiği buğdayın açıklayamadığı garip bir davranışı olduğunu fark eder.  Analiz yapsınlar diye Oregon Üniversitesi’ne başvurur.  Uzmanların yürüttüğü ayrıntılı test vaktiyle “Roundup Ready” diye adlandırılmış olan GDO’lu buğday türü ile karşı karşıya olunduğunu açıkça gösterir.  Bu tohum yıllar önce Monsanto tarafından geliştirilmiş ve denemelerde yoğun olarak kullanılmıştı.  Ancak 2004’te sayısız ülkenin GDO’lu buğday istemediklerini duyurmaları üzerine toptan durdurulmuştu.

Üniversite bu sonucu derhal federal hükümetin Tarım Bakanlığı’na rapor eder.  Ve ortalık karışır.  Yıllar önce üretimi durdurulmuş olan bir tohumun tekrar gizlice sahneye çıkmış olması şaşkınlık yaratmakta.  Kullanılmaması gereken bir tohum nasıl olur da, ortalıkta dolaşabilir?  Çiftlik sahibinin haberi olmadan nasıl onun tarlalarına bulaşabilir?  Perde arkasına saklanmış gizli bir süreç mi söz konusu?  Bu tür buğday hangi ülkelere satıldı?  Bu soruların yarattığı endişe Monsanto’yu sıkıntıya sokuyor.

GDO karşıtı bir örgütlü toplum kuruluşu olan “Center for Food Safety” bir açıklama yaparak konuya ışık tuttu:  “Tarım Bakanlığı şimdiye kadar yapmış olması gerekenleri yapmamıştır.  Amerikan Kongresi bu duruma nasıl gelindiği konusunda derhal bir soruşturma başlatmalıdır.  Aslında GDO’lu tohumların açık havada denenmesi hususunda gecikmeden moratoryum ilan edilmelidir…  Monsanto 1990’lı yıllarda, 17 eyaletteki 279 tarlada buğday tohumu üzerinde denemeler yürütmüştü.  Bunların toplam alanı 16 kilometrekareye varıyordu.  Sonra baskıların karşısında bunları durdurmuştu.  Ancak biliyoruz ki, 2011’de tekrar başlattı.  Gene biliyoruz ki, denemeler sırasında GDO’lu tohumların normal tohumları da etkileyip dejenere etme tehlikesi var.  İdarenin sert ve kesin bir politika oluşturmasının zamanı artık gelmiştir.”

Atila Alpöge / Gilles van Kote, Le Monde, 1.6.2013

Reklamlar
Bu yazı Sağlık - Beslenme, Tarım içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s