Hem öğretmen, hem de bahçıvan

Sabahları bir meslek lisesinde mühendisliğe giriş dersi veriyor.  Akşamüzeri ise bitkilerle, çiçeklerle, ağaçlarla uğraşıyor.  Hem de Paris’in damlarında.  Kentin hayhuyundan uzak, yukarılarda, göklerde ekiyor, buduyor, suluyor.  Bir de bahçıvanlık şirketi kurmuş.  Adı Nicolas Bel.  Makine mühendisliği diploması var.  Bir süre yabancı ülkelerde mühendislik yapmış, ama sonunda tarımın zevkini, keyfini keşfetmiş.  “Bu yaratıcı bir uğraş.” diyor.

Tarımla sarmaş dolaş olmaya başlaması da ilginç.  On yıl önce tarım makineleri teknisyeni eğitmek için Haiti’ye gitmiş.  Orada yemyeşil alanlar, verimli topraklar bulacağını umarken adeta bir çölle karşılaşmış.  Endüstriyel bir tarımın doğayı berbat etmiş olduğunu anlamış.  Kendine bir bahçe yapmış ve orada doğayla barışık bir yaklaşım uygulamış.  Örneğin, yerel atıkları gübre olarak değerlendirmiş.  Sonunda başarılı olmuş.  Yaratıcı bir yön bulduğu bu uğraşıya işte böylece sarılmış.

O gün bugün tarımı kent ortamına getirmekle uğraşıyor.  Gereğinde damlarda bahçe kurarak.  “Tarım ile kent birbirine aykırı iki olgu değil.” diyor.  “Daha yüz yıl önce Paris’in göbeğinde ekilen bahçeler olduğu unutuluyor.  1940’larda, savaş yıllarının zor günlerinde Louvre sarayının bahçesinde millet sebze ekmişti.  Şimdilerde insanlar New York’ta, Montreal’de, Kahire’de kentin ortasında tarım yapıyor.  Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti Kinshasa’da halkın tükettiği sebzelerin %60’ı kentin içinde üretiliyor.  Paris ne demeye domatesini ta İspanya’dan getirtsin sanki?  Sebzeni yerel üretince hem ulaşım maliyeti ortadan kalkar, hem de kendi atıklarını değerlendirmiş olursun.  İşin başında bana deli diyenler çıktı.  Ama çabanın sonuçları ortada.  Çilek, salata, domates, ahududu yetiştirdik.  Hem de bayağı kaliteliler.  Daha ne olsun?”

Nicolas Bel’in şirketi ilgilenenlere kendi bahçelerini yaratmak, ya da binalarının damlarını yeşillendirmek konularında danışmanlık yapıyor.  Çabasına gittikçe artan bir ilgi var.

Atila Alpöge /  Yararlanılan kaynak: Elodie Chermann, Le Monde, 7.5.2013

Reklamlar
Bu yazı Kentler, Tarım içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s