Şarapçılar korkmasın, kuzeye gidiş yok

sarapUzumuGeçen haftalardaki bir yazıda iklim değişimi nedeniyle Akdeniz bölgesindeki (Türkiye dahil) şarapçılığın zorunlu olarak daha kuzeye kayacağını söylemiştik.  Kaynak yeni yayımlanmış bilimsel bir araştırmaydı.  Sözün gelişi, “Ünlü Bordeaux şaraplarını yavaş yavaş unutun artık!” diyorduk.  Buna Fransa’dan tepki geldi.  Karşımızda gene bilim insanları var:  “Söylenen tehlike mevcuttur.  Ama bazı önlemler alınabilir.  Hatta biz almaktayız.” demeye getiriyorlar.  Anlaşılan sözü geçen araştırma hem panik yaratmış, hem de infial.  “Koca Bordeaux şarapları nasıl yok olurmuş?” gibilerden.

Ama bilimsel tepkinin hayli ötesinde ve çok daha şiddetlisi çıktı ortaya.  Bir gazeteci Bordeaux Üniversitesi’nin Bağcılık ve Şarapçılık Bilimleri Enstitüsü’nün (ISVV) başkanına bu araştırmanın ne anlama geldiğini sormuş.  Başkan söz arasında çok ciddi bir durumun olmadığını, örneğin şampanya üretiminin İngiltere’nin güneyine kaydırılabileceğini söylemiş.  Bu ifadeye Fransa’nın Champagne bölgesinden çok sert bir yanıt geldi:  “Şampanya bizim bölgemize aittir!  Bütün haklarına sahibiz!  Bunun İngiltere’ye ya da başka bir yere taşınmasına kesinlikle izin vermeyiz!  İngiliz şarapçılarının iklim miklim numarasıyla bizim ürünümüze el koyması söz konusu olmayacaktır.”

Malum araştırmanın ekip başı Lee Hannah adlı bilgindi.  Yazı yayımlanır yayımlanmaz bir yaylım ateşi başladı.  Alman, İtalyan, Portekizli bilim insanları ve birçok Fransız bilgin dergiye açıklama ve itiraz yazıları gönderdiler.

Bununla birlikte altını çizmek gerekir ki, itirazcılar çalışmayı ciddiye alıyorlar ve temel düşüncesine tamamen katılıyorlar.  Lee Hannah’ın sözünü ettiği bölgesel ısınma ve değişim bilimsel verilere dayanmaktadır.  Bu durumun üzümler üzerinde etkisi olacaktır.  Bunda kuşku yok.  Ancak, “Araştırma ekibi genel ısınma derecesini üzümlerin olgunlaştığı son aya bindirmişler;  o zaman da kalite düşmesi gibi bir sonuç çıkıyor.” deniyor.  “Bu yaklaşım arazi özelliklerini, üzümün cinsini, değişime uyum sağlama çabalarını göz ardı etmiş hatalı bir genellemedir.”

Geçtiğimiz Nisan’ın son haftasında Şili’de bağcılık konulu bilimsel bir kongre toplanmıştı.  300 uzmanın katıldığı bu toplantının son gününde iklim değişimi de çeşitli boyutlarıyla ele alındı.  Öyle anlaşılıyor ki, bilim dünyası tehlikenin farkında ve uyum araştırmaları başlamış bile.  Gerçi bağcı ve şarapçı günlük dertleriyle boğuşmak durumunda ve geleceğe dönük düşünemiyor.  Ancak, bu eksikliği kapatacak çalışmalar artık mevcut.  Sıcaklık – soğukluk oynamaları, yeraltı su durumu, yağmurlar, parazitler, zararlı böcekler büyük dikkatle izleniyor.  Alınan başka önlemlerin sonucu, değişime uyum sağlama amacıyla bağbozumu tarihleri on, on beş gün kaydırılabildi.  Bu arada değişik üzüm türlerine geçişle ilgili denemeler yapılıyor.  Örneğin ‘merlot’ yerine sıcaklık artışına daha dayanıklı olan ‘cabernet-sauvignon’ yetiştirmek.

Öte yandan Bordeaux’nun güneyinde 5.000 m2’lik özel bir bağ var.  “Parsel-52” diye anılan bu arazi Bağcılık ve Şarapçılık Bilimleri Enstitüsü’nün araştırma alanı.  Dünyanın çok değişik yerlerinden özel olarak getirtilmiş 52 tür üzüm ekili.  Uzmanlar iki günde bir her asmanın durumunu gözlüyor ve not ediyorlar.  Böylece hava koşullarına ne gibi yanıt verdiklerini, hangisinin daha hızlı ya da yavaş geliştiğini adım adım izliyorlar.  Bu araştırma 2009’dan beri sürüyor.  Vereceği sonuçlar kuşkusuz çok değerli olacak.  Bu sayede iklim değişimine ayak uydurmaya yarayacak (bağbozumunu kaç gün ertelemek, hangi türü nerede yetiştirmek ve benzeri) çareler bulunacak.

Atila Alpöge /  Yararlanılan kaynak:  Rémi Barroux, Le Monde, 3.5.2013

Reklamlar
Bu yazı Doğal kaynaklar, Sağlık - Beslenme, İklim içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s