Somon balıkları da GDO’laşıyor

Buyrun, afiyetle yiyin.  Tabağınızdaki somon GDO’lu!  İki ayrı balık türünün genlerini taşıyor.  Neden mi?  Böyle olunca somonlar 3 yıl yerine 18 ayda büyüyormuş.  Kısa yoldan.  Kestirmeden.  “Bu sayede fiyatı düşüyor.  Somon fakir fukaranın sofrasına geliyor.”  Böyle diyor, bu müdahaleyi savunanlar.  ABD’de federal hükümetin Besin ve İlaç İdaresi (FDA) konuyu kamuoyunun tartışmasına açtı.  Ortalık birbirine girdi.  Halk “Cinsi bozulmuş bir balığı farkında bile olmadan bize yedirecekler!” diye endişeli.

somon

Öyle anlaşılıyor ki FDA bu izni vermeye eğimli.  [Ekogazete bu oluşumu daha önce de haber yapmıştı.]  Ama kamuoyundan ciddi tepki gelmiş.  Örneğin senatörlere mektup yağmuru olmuş:  400.000 adet.  Bu durumda idare konuyu açık tartışmaya açmaya ve halkın görüşlerini sormaya mecbur kalmış.  Görüş bildirenlerin sayısı 1,5 milyon.  Bu arada 2.500 büyük mağaza “Biz bu balığı satmayacağız.” diye açıklama yapmış.  Adı sanı bilinen 260 lokantanın aşçıbaşıları da bu somon cinsini boykot etme kararı vermişler.

Halk arasında bu balığa ünlü roman ve film kahramanı ‘Frankenştayn’ sözünden üretilme “Frankenbalık” (‘Frankenfish’) deniyor.  Firma ise itiraz edenleri yatıştırmaya çalışıyor.  Israrla dediklerine göre, bu müdahaleyi geçiren somonlar özel ve kapalı bir ortamda yetiştiriliyor.  Yani başka tür somonlara bulaşmaları olanaksız.  Üstelik müdahale yalnızca dişi balıklara yapılıyor ve bunlar mutlaka kısırlaştırılıyor.  Demektir ki, yumurtlayamayacaklar ve sayıları kontrol dışında artmayacak.  O zaman esas somon balığını dejenere etmeleri söz konusu değil.  Başka bir deyişle, ekolojik bir tehlike gündeme gelmeyecek.

Ancak bu konularda ciddi kuşkular var.  Kamuoyunu tedirgin.  Öte yandan, FDA’nın önümüzdeki aylarda önüne konulmuş sayısız tepkiyi teker teker gözden geçireceği söyleniyor.  Sonunda ne karar çıkacak, bilinmiyor.  Ama teknoloji firmalarıyla içli dışlı olan bu tür idarelerin nasıl davrandığı eski deneyimlerden anımsanıyor.  Amerikalı bir, iki yıl içinde GDO’lu somonları yemeye mi başlayacak?  Farkında bile olmadan?

[Ancak akla başka bir soru da takılıyor.  Konunun gündeme oturması ABD için geçerli olacak satış izni nedeniyle söz konusu oldu.  Ama firma bu somonu 20 yıldan beri üretmekteymiş.  İyi, güzel de acaba bunları şimdiye kadar kimler yedi?  Firma kimlere sattı bunları?  Hangi ülkelere dağıtıldı bu somonlar?]

Atila Alpöge /  Yararlanılan kaynak:  Audrey Garric, Le Monde, 26.4.2013

Reklamlar
Bu yazı Denizler - Irmaklar, Doğal kaynaklar, Genel Konular, Sağlık - Beslenme içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s