Şarabınızda ilaç var

Uzun bir günün ardından eve gelmişsiniz.  Koltuğunuza oturup Ekogazete’nin yeni sayısına bakarken aklınıza Fransa’dan getirdiğiniz şaraplar gelmiş.  Birini açıp tadına bakayım, demişsiniz kendi kendinize.  Cabernet Sauvignon ve Merlot karışımı bir Bordeaux mu olsun, yoksa Şiraz ağırlıklı bir Gaillac mı diye düşünürken keyfinizi kaçırabilir miyiz?  Yeni bir araştırmaya göre 10 Fransız şarabından 9’u böcek ilacı içeriyormuş.

Şubat ayında, Decanter dergisi, Bordeaux’da bulunan Fransız EXCELL Laboratuarının, 2009 ve 2010 Bordeaux, Rhone ve Aquitaine bölge şaraplarını içeren araştırmasını haber yapmış.  Bu araştırmaya göre, bu bölgelerde üretilen her on şaraptan dokuzunda, ya böcek ya da mantar öldürücü ilaçlar bulunuyormuş.

sarap

Önce iyi haberi verelim:  Bulgulanan miktarlar Fransız Çevre Kurumunun koyduğu sınırların altında çıkmış.

Ama her iyi haber gibi, hemen arkasından gelen bir de kötü haber var tabii.

Aynı araştırma, bir kısım şaraplarda, 9 değişik böcek veya mantar ilacının moleküllleri bulunduğunu belirlemiş.  Araştırmacılara göre, bu olgu, bulgularının en sorunlu yanı.  Çünkü her ne kadar söz konusu miktarlar, Fransız Çevre Kurumunun sınırları içindeyseler de, şimdiye kadar hiç bir kuruluş, bu farklı moleküllerin birbirleriyle nasıl bir ilişkiye girdiklerini ve bu karışımın insan sağlığını nasıl etkilediğini inceleyen bir araştırma yapmamış.  Yani tek başlarına, zararlı sayılan düzeylerin altında olan bu kimyasal kalıntıların, bir araya geldiklerinde, nasıl bir tehlike unsuru oluşturdukları bu aşamada bilinmiyor.

Kendisi de şarap üreticisi olan, EXCELL laboratuarı araştırmacısı Pascal Chatonnet, tüketicilerin sağlık riskinden başka, bir de, bu durumun bağlarda çalışan tarım işçilerinin sağlığına etkisini sorgulamış. Örneğin, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Fransa hükümeti, tarım ilaçlarıyla Parkinson hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu açıklamıs.

Sorun yalnızca Fransa ile sınırlı değil.  Bu araştırmanın sonuçları, 2008 yılında yapılan ve Avrupa Birliğinde üretilen şarapların pek çoğunda böcek ilacı bulunduğunu saptayan bir başka araştırmanın bulgularıyla örtüşüyor.

Bu konuda henüz yeterli bilgi olmadığı için size şimdilik tek önerimiz şu:  Bir sonraki yemek davetinizde, ikram ettiğiniz orta karar Fransız şarabını, gözleri kapalı, Milorvari ağzında yuvarlayıp “Aaah, Cabernet Sauvignon, kiraz ve dağ çileklerinin tadını alıyorum” diyen çokbilmiş dostunuza sadece gülümseyin.

Kesinlikle ama kesinlikle “üstelik böcek ilaçları da kırmızı meyveleri pek güzel desteklemiş” demeyin.

Tahsin Çorat /  Yararlanılan kaynak: Tom Philpott, Mother Jones, 22.2.2013

Reklamlar
Bu yazı Sağlık - Beslenme içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s