Sığır eti dediler, at çıktı

Avrupa toz duman.  Bir, iki gün önce büyük boyutlu bir skandal patladı.  İngiltere’de, Fransa’da ve İsveç’te yer yerinden oynuyor.  Çok ünlü bir markanın pazarladığı dondurulmuş etli yemeklere bol miktarda at eti karıştırılmış olduğu fark edildi.  Marka saygın, güvenilir bir ad taşıyan Findus.  Olayın öyküsü ise Hollywood’un entrika filmlerini anımsatan boyutlar taşıyor.

Findus, bir İsveç firması.  Geçenlerde fark ediyor ki, bazı Avrupa ülkelerinde “sığır eti var” diye satılan ürünlerinde %60, hatta %100 oranında at eti var.  Firma 8 Şubat itibariyle bazı dondurulmuş yiyeceklerini satıştan geri çekti.

İngiliz hükümeti örgütlü bir dalavereden kuşkulanıyor.  Scotland Yard devreye girdi ve Europol’u yardıma çağırdı.  Hedefte Comigel diye bir Fransız firması var.  Yemeklerin üretimini bu firma yapıyor.  Hatta başka markalara da çalışıyor ve 16 ülkeye dondurulmuş yiyecek gönderiyor.  Ancak burası girdilerini Spanghero adlı başka bir firmadan alıyormuş.  Bu sonuncu ise etlerini Romanya’dan temin ediyormuş.

Ülkelerin gıda güvenliği birimleri hızla devreye girip at etinin sağlık için bir risk taşımadığını belirtmeye başladılar.  Ancak İngiltere’nin Gıda Standartları Kurumu (Food Standard Authority – FSA) bu etlerde “fenilbütazon” denilen kimyasalın olup olmadığını araştırmaya başladı.  Bu, veterinerlerin bir hayli kullandığı bir ağrıkesici, ama insan için zararlı.  Bazı uzmanlar rahatsızlıklarını dile getiriyorlar:  “Bu hayvanlar nasıl öldürülmüşlerdi?  Sağlık kuralları tam anlamıyla uygulanmış mıydı?  Bilmiyoruz.” diyorlar.

Fransa ve İsviçre gibi ülkelerde at eti yiyenler var;  ama İngiltere’de bu tam anlamıyla bir tabu.  Üstelik bu olay oradaki üçüncü skandal.  Önce İngiltere’de üretilen ve hem orada, hem de İrlanda’da satılan kıymalarda at eti bulunmuştu;  yürütülen araştırma etin geldiği yerin Polonya olduğunu belirlemişti.  Peşinden bir hapishanede “helâl” diye verilen etli yemeklerde domuz eti olduğu anlaşılmıştı.  Şimdi de Findus olayı.

Öyle anlaşılıyor ki, durumu ilk fark eden Comigel olmuş.  Hemen Findus’u bilgilendirmiş ve bunun altı aydan beri sürdüğünü tahmin ettiklerini belirtmiş.  İki firma birden adalete başvuracaklarını duyurdular.

Atila Alpöge /  Yararlanılan kaynak:  Eric Albert ve Laurence Girard, Le Monde, 10.2.2013

Reklamlar
Bu yazı Sağlık - Beslenme içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

One Response to Sığır eti dediler, at çıktı

  1. Metin Gürman dedi ki:

    At eti atalarımızın çoklukla tükettiği bir besin.. Ama , beni üzen o asil hayvanların böylesine bir düzenbazlık konusu yapılmaları…
    MG

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s