Kuşkulu bir patates

Beslenme konusunda yeni bir skandal mı patlıyor?  Ünlü kimya şirketi BASF Avrupa Birliği’nin ilgili birimine başvurarak “fortuna” adını verdiği geni değiştirilmiş bir patates türü için üretme ve pazarlama izni istedi.  Ancak bir NGO (örgütlü toplum kuruluşu) olan ve AB tarafından da resmen tanınan “Corporate Europe Observatory” (CEO) Avrupa Parlementosu’nun bir komisyonundaki tanıklığında şaşırtıcı bir karşı çıkış yaptı.  [CEO kendini şöyle tanıtıyor:  “Bir araştırma grubuyuz.  Büyük şirketlerin ve onların lobicilerinin AB politikalarını etkileme yolundaki çalışmalarını izleyip, bunlardaki özel çıkar girişimlerini ortaya sermeyi hedefliyoruz.  Çünkü bu tür çabalar sosyal adaleti zedelediği, fakirlik ve açlıkla savaşıma zarar verdiği gibi çevresel tahribatı ve iklim değişimini de arttırıyor.”]

BASF daha önce de, “Amflora” adını verdiği GDO’lu bir patates sunmuştu.  AB’nin ilgili birimi olan EFSA (European Food Safety Authority) uzun bir araştırma sürecinin sonunda, 2009’da, bu patatesin insan ve hayvan sağlığı bakımından tehlikeli olmadığı kararına varmış ve istenen izni vermişti.  CEO, bu kararı oluşturan 21 kişilik komiteden 12 uzmanın bu süreç içinde çeşitli tarımsal kimya firmalarına danışmanlık yapmış olduklarını, onların araştırmalarına bilfiil katıldıklarını, hatta bazılarının bu alanda iş yapan firma sahibi olduklarını belgeleriyle ortaya koydu.  Hatta 8 uzman 1978’de Heinz, Coca-Cola, Pepsi, Procter & Gamble ve Kraft’ın kurmuş olduğu, sonraları beslenme, ilaç, tarım konularında üretim yapan şirketlerin de katıldığı “Life Science Institute”un çalışmalarında etkin rol oynamışlar.  Bu kurum geçmişte, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir raporuna göre, tütün kullanımını sınırlandırıcı girişimlere karşı sigara üreticilerine destek de vermiş.

BASF’ın üretmiş olduğu ilk patateste antibiyotiklere dirençli bir genin bulunduğu da biliniyor.  Dünya Sağlık Örgütü bu genin insan ve hayvan sağlığında yaratabileceği sorunlar konusunda hayli tedirgin.  Ancak rahatsız edici ilişkileri olan uzmanların etkin olduğu EFSA konunun bu boyutunu ciddiye almamış görünüyor.  Tabii bu durum ciddi bir etik soru yaratıyor.

Stéphane Foucart, Le Monde, 15.11.2011

Reklamlar
Bu yazı Sağlık - Beslenme, Tarım içinde yayınlandı ve olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s